Welzijn

Educatie

Conservatie

Kennisdeling

Detroit Zoo plaatst meer dan 170 ernstig bedreigde kikkers terug in hun natuurlijke habitat
Door Barbra Middelkoop, 3 augustus 2020

Dit jaar is het de Detroit Zoo gelukt om meer dan 170 door hun gekweekte, ernstig bedreigde dusky gopherkikkers (Lithobates sevosus) te herintroduceren in hun oorspronkelijke leefgebied the Ward Bayou Wildlife Management Area in Mississippi.

In 2000 opende de Detroit Zoo hun award-winnende, uiterst gespecialiseerde Nationale Conservatiecentrum voor Amfibieën. Het is het eerste, en grootste centrum ter wereld dat zich volledig richt op de conservatie van amfibieën. Achter de schermen van de dierentuin bieden speciale, tegen ziekteverwekkers beschermde ruimtes thuis aan een indrukwekkende verscheidenheid bedreigde amfibieënsoorten. In deze beschermde omgeving lukte het de Detroit Zoo om middels IVF deze ernstig bedreigde diersoort te kweken. Kweekpopulaties in dergelijk beschermd milieu zijn voor vele diersoorten essentieel in de strijd tegen het uitsterven van deze soorten in het wild.

De dusky gopherkikker, ook wel Mississippi gopherkikker genoemd, is één van de soorten die door de Detroit Zoo succesvol gekweekt wordt. Het zijn zwart-, bruin- of grijsgekleurde kikkers van gemiddelde grootte. Op het eerste oog zijn ze niet bijzonder om te zien, behalve misschien hun schattige gewoonte om hun oogjes te bedekken met hun voorpootjes wanneer ze opgepakt worden. In het wild is deze kikkersoort nagenoeg uitgestorven. Volgens de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) is het zelfs een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld! Des te belangrijker is hun vertegenwoordiging in verantwoorde kweekprogramma’s zoals dat van de Detroit Zoo.

In de afgelopen drie jaar zijn er door de Detroit Zoo al drie keer grote groepen dusky gopherkikkers succesvol uitgezet in het natuurgebied in Mississippi. “We weten dat onze inspanningen hier in Detroit, helpen om te verzekeren dat deze kikkers snel goed zullen gedijen in hun natuurlijke habitat.” Aldus Dr. Ruth Marcec-Greaves, Director van het Nationale Conservatiecentrum voor Amfibieën van de Detroit Zoo. De Detroit Zoo werkt in haar conservatieproject voor de dusky gopherkikker samen met Memphis Zoo en Omaha’s Henry Doorly Zoo en Aquarium. “Nu over de hele wereld bijna de helft van alle 8000 amfibieënsoorten bedreigd worden met uitsterven, onder andere door verlies van habitat, klimaatverandering, vervuiling, besmettelijke infecties en andere factoren is het versterken van de wilde populaties essentieel voor hun voortbestaan.” Zegt Marcec-Greaves.

Het is mogelijk de activiteiten van de Detroit Zoo financieel te ondersteunen, door de doneren via de deze link.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief