Dieren houden is een belangrijk onderdeel van onze samenleving

 

Recentelijk onderzoek van de afdeling psychiatrie en neuro-wetenschappen van de Universisteit van Chicago toont aan dat mensen die als kind met dieren zijn opgegroeid, zich significant beter ontwikkelen op het gebied van empathisch vermogen en pro-sociaal gedrag. Zij lijden bovendien minder vaak aan depressies en komen significant minder in aanraking met wetshandhaving. Dit onderzoek schaart zich in de lange lijst met onderzoeken die vergelijkbare resultaten aantonen. De boodschap is duidelijk: voor ons als mensen, is het houden van dieren een belangrijk sociaal aspect.

Wij vinden het daarom uitermate belangrijk dat dierhouderij wordt behouden voor toekomstige generaties. Om dat te kunnen bewerkstelligen organiseren we bijeenkomsten, workshops en congressen waar we o.a. met dierhouders in gesprek gaan om input op te halen voor onze overleggen met beleidsmakers en overheidsinstanties. Daarnaast bestaat helaas ook de noodzaak om af en toe juridische procedures te starten, om erop toe te zien dat wetgeving niet alleen maar diersoorten verbiedt, maar in plaats daarvan daadwerkelijk bijdraagt aan het garanderen van het hoge niveau van dierwelzijn dat we hier in Nederland kennen, zodat excessen goed kunnen worden aangepakt. Al onze activiteiten zijn van belang voor de gehele dierhouderij: van particuliere hondenliefhebber, tot eigenaar van een dierentuin en alles daar tussenin.

Binnen het team van Stichting our EARTH wordt vrijwel elke sector uit de dierhouderij persoonlijk vertegenwoordigd. Op die manier houden we de samenwerking met particulieren en organisaties in de dierensector zo hecht mogelijk.

Draait het dan alleen om wat mensen willen?

Zeker niet. In tegendeel! Voorwaarde voor het houden van dieren is in onze optiek dat het welzijn van de gehouden dieren hoog is. Het bestaan van dierhouderij mag niet alleen maar bijdragen aan menselijk welzijn. Het moet in de eerste plaats juist ook voor de dieren toegevoegde waarden hebben, juist dankzij dit hoge welzijnsniveau. In Nederland zijn dierwelzijn en onze normen en waarden op dat gebied over de gehele breedte van de dierensector erg hoog. Stichting our EARTH vindt het belangrijk dat er continu gewerkt wordt om dierwelzijn en ons begrip van het beoordelen en positief beïnvloeden hiervan nog verder te verbeteren.

Daarnaast zet onze organisatie ervoor in om de diersoorten en -rassen op een duurzame manier in de houderij te laten voortbestaan. Voor ons betekent dit, dat wij het vergaren, vastleggen en delen van correcte informatie omtrent het huisvesten en verzorgen van de dieren bevorderen, en dat er in de houderij sprake moet zijn van verantwoorde fok en populatiemanagement. Bovendien mag de houderij – in het geval van oorspronkelijke soorten – de populatie(s) in het wild natuurlijk nooit schaden, maar moeten de populaties in de houderij blijven fungeren als buffer om bedreiging op uitsterven te voorkomen.

Voor wie doen wij dit?

0
Dieren
0
Huishoudens
0
Dierenliefhebbers

Stichting our EARTH doet AL haar inspanningen om het dierwelzijn van alle 27.000.000 huis- en hobbydieren in Nederland te waarborgen, zodat de huishoudens die een goed thuis bieden aan hun dieren, en de dierenliefhebbers die hun dieren een liefdevolle, juiste verzorging geven, dat kunnen blijven doen.

Onze successen

Als stichting die zich inzet voor een sector die zó breed is als de sector van de dierhouderij zijn al onze activiteiten haast niet op te noemen. Het is dan ook lastig om puntsgewijs in kaart te brengen waar wij ons mee bezig houden, maar hieronder vindt u een willekeurige greep uit al onze successen.

Onze kernwaarden

De laatste jaren worden met regelmaat wetsvoorstellen gedaan (en aangenomen) die op dierwelzijn geen enkele positieve invloed hebben, maar wel het houden van dieren beogen te beperken. Denk bijvoorbeeld aan de positieflijst: diersoorten waarmee er zich nauwelijks problemen voordoen wil men verbieden, en diersoorten waar juist het zwaartepunt van de welzijnsproblematiek ligt stelt men vrij van beoordeling. Tot nu toe hebben wij als particuliere en professionele dierhouders steeds alleen achteraf gereageerd middels juridische procedures. Omdat deze wetsvoorstellen voor een rechter steeds geen stand weten te houden, en bovendien niet het welzijn van dieren als voornaamste kernwaarde hebben zijn wij van mening dat input vanuit professionele, én particuliere experts cruciaal is. Wij zetten ons in voor goede voorlichting van – en communicatie met – beleidsmakers in Nederland en Europa